La oss komme i gang!
Kort om Wordpress
WordPress ble lansert i 2003 og var i all hovedsak et publiseringsverktøy for å lage blogger, men har vokst seg så stort med årene at det i dag er å anse som en fullblods innholdssystem for å bygge og administrere hjemmesider. WordPress er basert på åpen kildekode, dvs. at det er ingen som har opphavsrett på systemet og dermed helt gratis å laste ned. Og du har kanskje tenkt tanken allerede, bloggen du leser nå er bygget med WordPress.
DEL 1 – INSTALLASJON – «THE TRICKY PART»
Denne guiden forutsetter at du har kjøpt deg et domene og en plass på en server (webhotell) hos en leverandør. WordPress har også satt noen krav for å kunne installeres på webhotellet ditt, disse kravene innebærer støtte for PHP og MySQL. Du kan lese mer om kravene for WordPress her og sammenligne dette med ditt eget webhotell, eventuelt ta kontakt med din tjenesteleverandør. Det finnes mange gode og rimelige leverandører på dette i Norge, f.eks. MyWebhost. Det er også mange leverandører som kan tilby deg en WordPress-installasjon direkte uten noen form for manuell jobb eller håndtering av databaser og opplasting av filer, men vi skal gjøre det på den gode, gamle måten, noe som gir deg fullstendig kontroll over hjemmesiden din.
PS! Går du til no.wordpress.com kan du registrere deg som bruker og la WordPress ta seg av den tekniske biten. Denne tjenesten har noen begrensninger i forhold til å installere WordPress på egen server/domene så vi anbefaler den kun som en ”prøvekjøring”.
Dette er fremgangsmåten:
1. Last ned WordPress
2. Opprett en database for WordPress
3. Logg deg på domenet ditt med FTP
4. Last opp WordPress til ditt domene
5. Kjør installering
1. Last ned WordPress
Gå til nb.wordpress.org (eller nn.wordpress.org for nynorsk) og last ned WordPress på maskinen din. Pakk opp filen i en tom mappe. Du skal nå se en del filer og mapper. Det er alt du trenger å gjøre foreløpig. So far, so good.
2. Opprett en database
Dette er kanskje den største utfordringen i prosessen og kan få mange til å stoppe litt opp om man ikke er helt kjent med begrepet. WordPress trenger nemlig en plass den kan lagre alt innhold, dette kalles en database og opprettes hos din domeneleverandør. Hvordan dette gjøres er forskjellig fra leverandør til leverandør, men i mange tilfeller bruker man cPanel til dette. Om din leverandør bruker cPanel skal du ha fått informasjon om hvordan du logger deg på. Når du har logget deg inn kan du se denne linken om hvordan du oppretter databasen, https://codex.wordpress.org/Using_cPanel. Du skal da til slutt sitte igjen med et databasenavn, brukernavn, passord og en adresse til databasen (MySQL). Ta vare på denne informasjonen til vi skal installere WordPress om noen få strakser.
3. Logg deg på domenet ditt med FTP
For at WordPress skal fungere på www.dittdomene.no må vi laste opp filene til serveren der du har domene/webhotell, dette gjør vi med et FTP-program. Et slikt program kan du laste ned gratis. Vi anbefaler f.eks. Filezilla, en god og stødig gratisklient. Last ned den versjonen som passer til deg avhengig om du bruker Mac eller PC.
Fra din tjenesteleverandør skal du ha mottatt informasjon om hvordan du kobler deg til www.dittdomene.no med FTP. Du trenger en adresse (ofte ftp.dittdomene.no), et brukernavn og et passord. Når du har dette på plass skal du ha fått tilgang til webhotellet og kan logge deg på. Er du usikker på om du har mottatt dette eller hvor du finner denne informasjonen, kan du alltids ta kontakt med tjenesteleverandøren din for disse opplysningene.
Koble deg til domenet ditt med et FTP-program
4. Last opp WordPress til ditt domene
Filezilla har to vinduer; til høyre finner du området for din server, til venstre ser du ditt eget område på maskinen. Mappen som WordPress skal kopieres inn i på serveren heter (som regel) ”public_html” eller ”www”. Gå til mappen hvor du pakket ut WordPress tidligere og dra alle filene inn i en av disse mappene.
PS! Enkelte ganger blir du logget rett inn i i disse mappene automatisk, da er det bare å dra filene inn i det åpne området.
Kopier WordPress-filene til serverområdet ditt
Vent til alle filene har blitt lastet opp serveren. Da skal du se noe slikt som dette:
Forhåpentligvis ser det ut som dette hos deg også.
5. Kjør installering
Nå gjenstår bare sjarmøretappen igjen. Når alle filene er lastet opp går du til nettleseren din og skriver inn navnet på domenet ditt, i dette tilfellet www.dittdomene.no. Om alt har gått etter planen får du nå opp en veileder fra WordPress. Trykk på knappen ”Opprett en konfigurasjonsfil”.
WordPress spør deg nå om å hente frem informasjon om databasen du opprettet tidligere. Trykk på knappen ”La oss fortsette!”.
Erstatt ”Databasenavn”, ”Brukernavn”, ”Passord” og ”Databasetjener” med informasjonen du fikk i steg 2. Databasenavn er navnet på databasen, brukernavn er brukernavn for databasen, passord er passord for databasen og databasetjener er adresse til databaseserveren. I noen tilfeller kan databasetjener være ”localhost”, men ofte benyttes andre typer adresser. Siden dette er din første WordPress-installasjon trenger du ikke skrive noe i feltet ”Tabellprefiks”. Bruk ”wp_” som WordPress foreslår. Om du skal bruke samme database til en annen nettside ved senere anledning, f.eks www.dittdomene2.no, må du endre dette feltet til noe annet enn ”wp_” slik at databasen ikke blir overskrevet og du mister all data på www.dittdomene.no. Vi anbefaler uansett at du lager deg en ny database for hvert domene du skal installere WordPress på, det holder informasjon adskilt og du trenger ikke bekymre deg for å miste data på et annet nettsted.
Trykk på knappen ”Send” for å gå videre.
Forhåpentligvis har du tastet inn all informasjonen korrekt og WordPress kan kommunisere med databasen din. Om du får feilmelding må du gå tilbake og sjekke informasjonen om databasen på nytt. WordPress kaller deg nå en tøffing og ber deg om å trykke på knappen ”Kjør installering”. Gjør det.
Nå gjenstår det bare å fylle inn hva nettstedet ditt skal hete og hvilket brukernavn og passord du ønsker for å logge deg inn på kontrollpanelet ditt. OBS! Når du oppretter brukernavn må du under ingen omstendigheter bruke brukernavn som ”admin”, ”administrator”, ”dittdomene” eller ”wordpress”. Bruk gjerne navnet ditt, men kombiner store og små bokstaver med tall eller spesialtegn, det samme gjelder for passord. Dette er av sikkerhetsmessige årsaker. Det er nemlig flere forhåndsregler man burde ta angående sikkerhet når man administrerer en WordPress side, det skal vi skrive mer om i et eget innlegg senere.
Skriv inn eposten din og trykk på knappen ”Installer WordPress”.
Skriv gode brukernavn og passord.
Dett var dett. Du har nå installert WordPress!
Du kan logge deg inn med brukernavn og passord for å se kontrollpanelet eller gå til www.dittdomene.no for å se hvordan siden din ser ut med standardtema.
Din første WordPress side!
I del 2 av «Hvordan komme i gang med WordPress» viser vi deg kontrollpanelet og hvordan du kan publisere ditt første innlegg.
Lykke til med installasjonen!