Del 1 – Hvordan installere WordPress
Du blir nå sendt videre til kontrollpanelet, det her du styrer alt av innhold og hvordan ting blir seende ut på hjemmesiden din. Før vi tar for oss valgene i menyen til venstre i kontrollpanelet, er det et par ting som kan være lurt å endre før vi gjør noe som helst. Dette er kun en anbefaling fra oss og ingen nødvendighet for at siden skal fungere.
1. Innstillinger
Trykk på ”Innstillinger” i menyen til venstre. Det åpner seg en undermeny og du vil se de generelle innstillingene for siden din. WordPress vet allerede hva siden din heter, men i feltet under som heter ”Slagord” kan det være lurt å skrive noe kort om hva som beskriver nettsiden din. Dette vises bl.a. ved søk i Google og det ser mer representativt ut om det ikke dukker opp ”Bare enda et WordPress nettsted” når noen treffer siden din i et Google-søk.
Vi anbefaler også at du trykker på ”Permalenker” i undermenyen til innstillingene, da får du opp hvordan adressestrukturen din ser ut i adressefeltet på nettleseren. Som standard viser WordPress innlegg som www.dittdomene.no/?p123, noe som ikke er veldig forklarende eller søkbart. Man kan velge mellom seks ulike adressestrukturer, velg den som heter ”Innleggsnavn”. Innholdet vil da vises som www.dittdomene.no/innleggsnavn i stedet for ”www.dittdomene.no/?p123”.
Endring av hvordan adressen din leses i nettleseren er viktig.
2. Innhold & Design
Nå som innstillingene er unnagjort kan vi se nærmere på de ulike valgene i menyen til venstre i kontrollpanelet. Vi skal ikke tar for oss alle valgene, men se på de viktigste for å kunne opprette innhold og justere uttrykket på nettsiden.
2.1 Sider
Her oppretter du statiske sider som du ønsker å ha på nettsiden din. Det kan være typiske sider som ”Om”, ”Kontakt”, ”Tjenester” osv. Vi skal nå lage en statisk forside som blir det første leseren ser når de ser siden din. Trykk på valget ”Legg til ny”.
Du ser nå redigeringsvinduet for denne siden. Her legger du til tittel, tekst og bilder, i tillegg til en del andre valg. Skriv ”Forside” i tittelfeltet og noe tekst i redigeringsvinduet. Trykk deretter på den blå knappen ”Publiser” helt til høyre. Siden lagres og vi kan gjøre nye justeringer om vi ønsker det. Merk at knappen ”Publiser” nå har endret seg til ”Oppdater”. Denne siden vil ikke vises som forside foreløpig, som standard viser WordPress dine siste innlegg som hovedside, se punkt 2.3 for hvordan endre dette.
Ønsker du et eller flere bilder på denne siden kan du laste opp dette fra maskinen din. Velg ”Legg til Media” og du får opp et mediabibliotek. Laste opp og behandle bilder er relativt enkelt i WordPress, du kan enten dra de inn i vinduet eller trykke på knappen ”Velg filer” for å laste opp bilde til biblioteket. Bildet/bildene er da tilgjengelig i installasjonen helt til du velger å slette det/de. Trykk den blå knappen ”Sett inn på side” når du er ferdig med opplastingen.
PS! WordPress gir deg to valg for hvordan du skriver tekst og behandler bilder i redigeringsvinduet. Om du ikke får opp verktøylinjen som i skjermbildet må du passe på at redigeringsvinduet står på ”Visuelt” og ikke ”Tekst”. Dette valget finner du øverst til høyre i redigeringsvinduet.
PPS! I verktøylinjen skal det være to rader med knapper i standardtemaet. I enkelte tilfeller har WordPress skjult den nederste raden med knapper slik at man bare ser en rad. Du kan da trykke på knappen øverst til høyre i verktøylinjen kalt ”Vis/Skjul verktøylinje”.
Rediger siden din.
2.2 Innlegg
Husker du vi skrev at WordPress opprinnelig var en bloggtjeneste? En blogg benytter seg av innlegg til å legge ut nye saker. Disse innleggene organiseres i kronologisk rekkefølge slik at de nyeste vises fremst på siden. Om du synes det er vanskelig å tyde forskjell på ”Sider” og ”Innlegg” så tenk at ”Sider” er som en avis eller et magasin, mens ”Innlegg” er alle artiklene og innleggene i avisen. Avisen heter det samme og er således statisk, mens innholdet i avisen endres hyppig og er dynamisk.
WordPress har allerede laget et innlegg for deg, kalt ”Hei Verden”. Vi skal nå lage et nytt. Trykk på ”Legg til nytt” i menyen til venstre.
Redigeringsvinduet du nå får opp er identisk med redigeringsvinduet du fikk da vi opprettet en side tidligere. Til høyre i skjermbildet dukker det imidlertid opp noen flere valg. Innlegg har noen flere filtreringsmuligheter enn det en vanlig ”Side” har, man kan bl.a. sortere innlegg i ulike kategorier og sette merkelapper (tags) på hvert eneste innlegg. Man kan også se status og synlighet på innlegget og man kan bestemme publiseringsdatoen. Alle disse valgene kan man endre når man måtte ønske, selv etter publisering av innlegget. Merk deg også de to grå knappene ”Lagre Kladd” og ”Forhåndsvis” øverst til høyre i skjermbildet. Disse kan være gode å bruke om du er usikker på hvordan innlegget ditt vil bli seende ut på siden din før du publiserer. Knappen ”Lagre Kladd” lagrer innlegget ditt uten å publisere det på siden, mens med knappen ”Forhåndsvis” kan du se hvordan innlegget ditt blir seende ut på siden uten at det vises for andre lesere.
Skriv ”Mitt første innlegg” i tittelfeltet og noen linjer med tekst i redigeringsvinduet. Vi ønsker også å gi innlegget en kategori. Klikk på lenken ”+Legg til ny kategori” under ”Kategorier” til høyre i skjermbildet og skriv ”Nyheter”. Trykk deretter på knappen ”Legg til ny kategori”. Innlegget er nå tilknyttet to kategorier, ”Nyheter” og ”Ukategorisert”. Fjern haken fra ”Ukategorisert” og trykk ”Publiser”.
2.3 Dine siste innlegg eller en statisk forside?
WordPress har satt dine siste innlegg som standard for startside. Om du publiserte det forrige innlegget og oppdaterer www.dittdomene.no så skal du se at det nå ligger to innlegg på siden, ”Mitt første innlegg” og ”Hei Verden”. På den måten får du en dynamisk hjemmeside ved at det hele tiden oppdaterer seg med innhold øverst på siden. Men som du sikkert husker så lagde vi en side som het ”Forside”. Dette er en statisk forside som ikke endrer seg automatisk, denne ønsker vi nå å sette som hovedside/forside. Klikk på ”Innstillinger” i menyen til venstre og deretter ”Lesing”. Her kan du velge om du vil vise dine siste innlegg eller en statisk side som forside. Velg ”En statisk side” og trykk på rullegardinmenyen og deretter på ”Forside”. Trykk så på ”Lagre endringene”. Om du nå oppdaterer www.dittdomene.no ser du at forsiden har endret seg til den statiske siden.
Endring av forsidevisning på nettsiden
Slik ser siden din ut nå
2.4 Menyer
Du kan selv bestemme hva som skal stå i menyen på nettstedet ditt. Som standard viser WordPress automatisk alle sidene du lager i hovedmenyen øverst til høyre på www.dittdomene.no. Du har nå to menyvalg ”Forside” og ”Testside”. Men hva om du ønsker å legge til et en kategori fra innleggene dine eller en direktelink til f.eks. Facebook-siden din? Jo, da må vi opprette en egen meny for nettsiden. Trykk på ”Utseende” i menyen til venstre og så på ”Menyer”. Du blir da spurt om gi menyen din et navn. Dette kan være hva som helst, men vi velger å skrive ”Hovedmeny” da dette skal være, ja nettopp, hovedmenyen vår. Trykk deretter på ”Lag meny”.
Opprett en egen meny for nettsiden
Nå kan du redigere menyen din og bestemme hva den skal inneholde. Til venstre ser du tre hovedemner man kan legge i menyen; Sider, Lenker og Kategorier.
Sider: Viser deg siste sidene som har blitt lagt til. Om du har mange sider trykker du på ”Vis alle” for å se alle sidene. Du kan ta manuelt legge til de sidene du ønsker. Huk på ”Forside” og ”Testside” og trykk på knappen ”Legg til i meny”. Disse to sidene legger seg under ”Menystruktur” i hovedvinduet. Menystrukturen har en ”dra og slipp”-funksjon slik at du enkelt kan bestemme og organisere menyen akkurat slik du ønsker. Du kan også redigere navn og tittel på menyvalget ved å trykke på den lille pilen ved siden av menynavnet.
Lenker: Skriv inn en URL/nettadresse og et navn på lenken. Trykk på knappen ”Legg til i meny”, verre er det ikke.
Kategorier: Her vises kategoriene for innleggene dine. Vi opprettet ”Nyheter” tidligere, huk på denne og legge til i menyen.
Før vi lagrer menyen ønsker vi at dette skal være ”Øverste primærmeny”. Huk på dette valget og trykk på knappen ”Lagre meny”. Om du når tilbake og oppdaterer hovedsiden ser du at du vi har fått tre valg i hovedmenyen, 2 sider og 1 kategori. Trykker du på kategorien ”Nyheter” vil alle innlegg som er lagt inn under denne kategorien vises i kronologisk rekkefølge.
Under menyinnstillingene kan du også velge om du ønsker at alle sidene (sider, ikke innlegg) du lager i fremtiden skal legge seg automatisk i menyen. Velg ”Legg til nye toppnivåsider automatisk” om du ønsker dette. Dette standardtemaet støtter også en meny i sidekolonnen på siden din, dette valget heter ”Sekundærmeny i venstre sidekolonne”. Du kan velge å ha samme meny som hovedmeny og sidemeny, eller du kan lage en egen meny som kun tilhører sidekolonnen.
MERK! Menystruktur og plassering av denne kan være ulik fra tema til tema.
Din første meny!
2.5 Temaer
WordPress kommer med (p.d.d.) 3 innebygde temaer installert. Temaer er skall eller ferdigbygd design som påvirker utseende på nettsiden din. Det finnes et hav av temaer man kan laste ned, og som gjør du bare på noen få klikk har et helt annet utseende på nettsiden din, uten noen som helst form for programmering eller kjennskap til dette. Mange temaer er gratis og mange må man kjøpe for en liten sum. Et kjapt søk på Google eller et besøk til wordpress.com/themes åpner opp de nesten uendelige mulighetene man har.
Temavalget finner du under menyen ”Utseende” i menyen til venstre i kontrollpanelet. For å endre hele temaet/utseende på nettsiden holder du musepekeren over det temaet du ønsker å endre til og trykker ”Aktiver”. Gå tilbake til www.dittdomene.no, oppdater siden og se hvordan hele uttrykket og designet har endret seg. Innholdet er fortsatt det samme. Om du ikke er helt sikker på hvordan temaet vil bli seende ut på siden din kan du trykke på knappen ”Live forhåndsvisning”. Du får da se hvordan siden din blir seende ut med det nye temaet. NB! Enkelte temaer kommer ikke til sin fulle rett før man har aktivert det og vil ikke alltid vises korrekt når man velger ”Live forhåndsvisning”.
Alle temaer kan endres ved å trykke på ”Tilpass” i undermenyen til venstre. Hvor mye du kan endre er temaspesifikt og endrer seg ofte fra tema til tema. Prøv og lek deg litt frem med innstillingene som dukker opp. Endringene får du se ”live” mens du redigerer.
Temaene du har installert
Et par klikk og vips så har du en helt annet nettside.
For å laste opp et helt nytt tema velger du ”Legg til nytt” øverst i skjermbildet. Du kan da søke og bla i temaer fra WordPress-databasen. Antall temaer fra denne databasen er nå over 2600, og alle er gratis. For å legge et tema til på nettsiden din holder du pekeren over temaet og trykker ”Installer”. WordPress gjør da resten av jobben og du kan aktivere temaet når du ønsker.
Bare noen av tusenvis av ulike temaer
Du kan også laste opp et tema som du har lastet ned fra et annet sted. Velg knappen ”Last opp tema”. Finn temaet du har lastet ned (må være .zip format) og trykk ”Installer nå”.
PS! WordPress har ofte en standard begrensning ved opplasting av filer på 2MB. Om temaet ditt er større enn dette kan du få en feilmelding ved opplasting. Du må da selv pakke ut innholdet av .zip filen og laste det opp via FTP til mappen /wp-content/themes. Det nye temaet skal da legge seg i temaoversikten når det er ferdig opplastet.
2.6 Widgeter
Widgeter er forhåndbestemteområder på nettsiden hvor du kan legge til ekstra funksjonalitet. Widgeter bestemmes av temaet og kan endre seg fra tema til tema. Trykk på ”Widgeter” under ”Utseende”.
Widgets!!
I dette temaet er det bestemt at du kan legge til funksjonalitet i ”Første sidekolonne”, ”Innhold sidekolonne” og ”Widget-område i sidebunnen”. Til venstre ser du tilgjengelige widgeter. Disse kan du dra inn i ett av de tre ulike områdene som er blitt definert. Som standard ser du at temaet har lagt til ”Søk”, ”Siste innlegg”, ”Siste kommentarer”, ”Arkiv”, ”Kategorier” og ”Meta” i området ”Første Sidekolonne.” Om du går til forsiden av nettstedet ditt så ser du at det er akkurat disse widgetene som vises til venstre på siden din. Prøv deg litt frem og tilbake med å dra ulike widgeter inn i de tre ulike områdene. Oppdater nettsiden din for hver gang og se hvilke widgeter som dukker opp hvor.
For å redigere eller slette en widget trykker du på pilen ved siden av widgetnavnet. Det er ikke mulig å redigere en widget før du har plassert den inn i et område. Trykk lagre for å oppdatere området.
Widgeter henger ofte (men slettes ikke alltid) sammen med ”Utvidelser” eller ”Plug-ins”.
2.7 Utvidelser
En av WordPress store fordeler er fleksibiliteten og muligheten til å utvide siden din utover det temaet har å tilby. Utvidelser gir deg tilleggsfunksjoner og kan lastes ned fra nett eller fra wordpress.org/plugins. Akkurat som for temaer, finnes det et hav av ulike utvidelser. Bare fra WordPress sin database finnes det over 32.000 utvidelser å velge blant. Eksempler på utvidelser kan være kontaktskjema, nyhetsbrev, bildegalleri eller sosiale utvidelser for Facebook, Twitter, Instagram etc.
Å legge til en utvidelse eller laste opp egne gjøres noenlunde på samme måte som for å laste opp et tema. Du kan søke i utvidelser fra WordPress eller laste opp egne i zip-format.
Når du har aktivert en utvidelse kan den dukke opp på mange ulike steder i kontrollpanelet ditt. Den kan legge seg til som en widget eller den kan komme som et valg under ”Verktøy” eller ”Innstillinger”. Den kan også legge seg til som et helt eget menyvalg i sidepanelet. Man må ofte lete litt for å finne sin nye utvidelse.
Bare to av uendelig mange utvidelser du kan legge til
Som du nå sikkert har forstått er WordPress et utrolig kraftig og fleksibelt verktøy. Mulighetene er nesten uendelige. På overflaten er WordPress ekstremt brukervennlig og tilgjengelig for folk flest, men ønsker man større utfordringer underveis i utviklingen er det også rom for det.
Håper du kan dra nytte av denne korte innføringen i WordPress. Vi har så vidt ”touchet” overflaten over hva som er mulig, men forhåpentligvis er det en god nok introduksjon for å dra deg i gang.
Om du sitter fast kan finnes det noen gode sider som kan hjelpe deg videre på vei:
Google (Alltid din beste venn)
https://codex.wordpress.org
YouTube
WordPress.tv
wpbeginner.com
Har du noen spørsmål er jeg tilgjengelig på vegard@thepitch.no eller i kommentarfeltet under.
Lykke til!