Grensesnittet skiller seg helt fra tidligere redigeringsverktøy og man vil ikke kjenne seg spesielt igjen. Gutenberg baserer seg nemlig på bruk av «blokker». Du kan nå sette opp bilder, overskrifter, ingresser, lister, knapper, videoer o.l. og kombinere disse enkelt i blokker ved siden av hverandre eller under hverandre. Tanken bak den store endringen er at det skal være enklere, spesielt for innholdsprodusenter, å bygge opp innholdet enn det har vært tidligere, samt at man skal kunne produsere mer interessant innhold for leserne.
Dette høres jo bare rosenrødt ut, gjør det ikke?
I skrivende stund har den fått svært hard medfart i sine brukeranmeldelser på wordpress.org. Samfunnet er veldig delt mellom det å hylle den som en kjærkommen endring og et riktig skritt inn i fremtiden, til å totalslakte verktøyet for dens lite brukervennlige design. Av litt over 2000 anmeldelser velger 65% å gi den én stjerne og bunnkarakter.
Lunkne tilbakemeldinger på Gutenberg fra wordpress.org
Når man introduserer en så stor endring på noe som har fungert og vært implementert over så mange år, er det naturlig at det rettes mye kritikk. Det nye grensesnittet er nok kjernen til mye frustrasjon hos mange da det krever en endring av tankesettet ved redigering av innhold. Det er også flere klikk som må til for å gjøre enkle endringer på innholdet enn det var tidligere, noe som naturligvis vi i The Pitch ikke heller setter pris på. Men Gutenberg kommer til å få en rekke oppdateringer fremover og vi er ganske sikre på at mye av frustrasjonen vil avta når man blir bedre kjent med verktøyet.
Vi i The Pitch beholder den klassiske redigeringen på alle våre temaer som vi har bygget for våre kunder frem til nå, men vi er godt i gang med et dypdykk ned i Gutenberg for å lære mer om dens potensiale. Til tross for en trøblete mottakelse er den helt klart kommet for å bli og vi skal utnytte den der det er mest hensiktsmessig i våre fremtidige prosjekter.
Go Gutenberg, GO!